Malokdo ve, da je po Sloveniji posejanih kar nekaj kapelic Lurške Marije, ena takih je vklesana tudi v skalo le nekaj sto metrov stran od Lipice.

 

Lipica je bila do I. svetovne vojne pod oblastjo cesarskega dvora z Dunaja. V letih 1848-1875 je kobilarno vodil Karel Grunn, ki se je hudo bolan zatekel po zdravje prav v bližnjo dolino, kjer je preživljal cele dneve, dokler ni ozdravel. V spomin nanj je pri kapelici vzidana plošča z napisom »In memoriam Carolus Grünne 1848-1875«. V zahvalo je dal postaviti kapelo vklesano v naravno steno, glavni oltar pa ima v niši kip Matere Božje, prvotno ga je postavil 1. maja 1892 kaplan Edmond Legat.

 

Karel Grunn je dolino, ki so jo poimenovali Dolina Lurške Matere Božje, uredil s potmi in dal posaditi cvetje. Tako je manjša kraška vrtča oziroma dolina pravo malo svetišče, cerkev na prostem in vrstile so se številne čudežne ozdravitve. Vse tja do II. svetovne vojne so ljudje, predvsem s tržaškega, množično romali v ta čudežni kraj. V želji, da bi dolina ponovno zaživela kot romarska pot, je bila leta 1993 kapelica obnovljena. Občasno so v dolini tudi cerkveni obredi. V začetku spomladi sem po nekem zanimivem naključju do kapelice prišla tudi sama. Prijetno in spokojno je bilo tam, ravno cvetlice so se prebujale in nenadoma se v bližini kipa tudi v nas prebudijo in zaživijo želje. Bilo je nekaj mimoidočih turistov, ki so se poklonili kipu. Vsak od nas si je potihoma v sebi šepetal molitve, želje, prošnje, prižgal svečko in v upanju, da nam bo kakšna želja uslišana, smo počasi zapuščali čudežno potko miru.

 

Tags:          

Amelija's Content

Community / Category